Avbytare för Bönderna!

Det här var en insändaridé som jag plitade ner en kväll som jag inte sedan skickade in.

Det gällde den här nyheten: https://svenska.yle.fi/artikel/2017/03/09/ostnylandska-mjolkbonder-har-allt-svarare-att-fa-avbytare

Mjölkbönderna måste tas hand om!

Förra veckan kunde vi läsa en hemsk nyhet på YLE gällande avbytarna för mjölkbönder i Östra Nyland. Avbytarssystemet fungerar inte vid kriser. Bönderna är ett av de viktigaste yrken för grundproduktionen i detta land och de senaste åren så har man mer och mer glömt bort denna viktiga yrkesgrupp i detta land. Mjölkpriset har sjunkit drastiskt och vi ser allt fler hamna ekonomiskt i kläm. Detta tär redan hårt på bönderna och att det ännu kommer en till oro med att de inte får någon som sköter dem ifall de blir sjuka gör det desto värre.

Mjölkbönderna har ett av de mest krävande jobben i detta land och att de haft problem med utbetalningar av stöd av staten och en drastisk minskning i mjölkpriset som gör att lönsamheten minskar och flera går på minus. Vi har dessutom sett många stora gårdar gå under de senaste åren eftersom lönsamheten inte mera finns. Detta leder i längden att vår egen produktion minskar.

Det skulle vara mycket viktigt att vi tar hand om våra mjölkbönder också i Östra Nyland, de skapar många fler jobb än deras egna och sysselsätter många personer runt omkring i regionen. Det är oroande att systemet redan nu inte fungerar såsom det borde. Bönderna måste ha möjlighet för någon som hoppar in ifall det kommer något akut fall av sjukdom eller dylikt. Nu har vi ännu systemet i egna händer och måste få det att fungera.

Avbytartjänsterna är en av de tjänster som kommer att flytta i och med lanskapsreformen från kommunerna till landskapet enligt det nyaste förslaget. Jag förstår inte hur ett landskap med 1,6 miljoner människor ska kunna få systemet att bli bättre och att de ska kunna veta problemen som mjölkbönderna står inför och hjälpa dom. Det kommer dessutom bara att bli värre för bönderna att beställa avbytare i den nya organisationen. Jag tror inte man får tag i någon person via telefon utan det blir ännu mer att beställa elektroniskt via nätet. Jag hoppas att man tänker på detta i landskapsreformen. Det måste finnas här också personer som övervakar dessa rättigheter i framtiden!