Lovisa polisstation måste bevaras!

Det var oroande att höra nyheten om att Lovisa polisstation kanske skulle komma att förminskas till enbart ett kafferum för poliser i regionen. Servicen som polisen ger är viktig för invånarna och jag tycker det är konstigt att man ska vara tvungen att åka så pass långt bort för att kunna ansöka om pass, ansöka om vapenlov, ansöka om körkort o.s.v. Det är viktigt att vi alla i regionen gör vår röst hörd för att kunna hålla våra tjänster och service nära och vi fortfarande i framtiden kan bo i Lappträsk. För många Lappträskbor så har också Lovisa polisstationen varit den man gått till i ärenden som man haft med polisen. Vi behöver också statlig service som närservice och det måste också kommunbeslutsfattare göra statliga verk medveten om. Nu känns det som att all service bara dras in och centraliseras till stora städerna i Nyland och landsbygden lämnas vind för våg att klara sig själv. Man håller på att utarma landsbygden.

Det att “Alla muntliga handläggningar som berör skjutvapen, körkort och väktarkort skulle i framtiden skötas i Vanda.” är också bedrövligt! Var är säkerheten i detta? Nu har det varit bra med att föra t.ex. sina jaktvapen till Lovisa för granskning men det att börja köra dom till Vanda är befängt. Desto mer man transporterar och rör på vapen desto mer risk för olycka eller stöld.

Polisen hör inte till beslut som kommunfullmäktige tar men som ett språkrör för Lappträskborna så anser jag att t.ex. kommunalpolitikerna kan bevaka saker som inte är inom beslutanderätten.

Jag lovar jobba för att vår röst även hör till dessa instanser så att de åtminstone vet om att vi är missnöjda och vill ha servicen nära!

 

Ursprungliga nyheten i Keski-Uusimaa: http://www.keski-uusimaa.fi/artikkeli/497230-jarvenpaan-poliisiasemasta-tulee-taukotupa-poliisin-vantaavetoinen-tyoryhma?r=0.4098762882714364

Svenska Yles nyhet: https://svenska.yle.fi/artikel/2017/03/17/ku-lovisa-polisstation-kan-bli-en-pausstuga-poliser