Miksi olen sinun ehdokkaasi? Tästä sivulta löytyy vähän perusteita ja jos mietit jotain muuta niin aina voi olla yhteydessä. Kaikista vaalikoneista löytyy myös ajatuksiani eri asioista. Toivottavasti annat minun olla sinun ehdokkaasi vaaleissa.

Parempia terveyspalveluja kaikille Itä-Uusmaalaisille
Hei,
Minun nimeni on Christoffer Hällfors ja olen ehdolla aluevaaleissa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella. Aluevaalit järjestetään ensimmäistä kertaa ja voit äänestää ennakkoon 12-18.1. ja varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022. Toivon että olen äänesi arvoinen.
Olen 35-vuotias valtiotieteiden maisteri joka asuaa Sipoossa vaimoni, tyttäremme ja koiramme kanssa. Olen sydämeltäni ja sielultani itä-uusmaalainen. Syntynyt Lapinjärvellä missä myös varttuin ja muutin Sipooseen vuonna 2020. Olen ollut yhdistys- sekä yhteiskunnallisesti aktiivinen koko elämäni. Olen ollut mukana monen seuran toiminnassa mukana. Olen myös ollut yli 10 vuotta mukana kunnallispolitiikassa missä aloitin jo vuonna 2004, milloin minut valittiin ensimmäistä kertaa kunnanvaltuustoon 18-vuotiaana. Olen myös opiskellut julkista hallintoa pitkänä sivuaineena yliopistolla. Olin kunnanhallituksen puheenjohtajana Lapinjärvellä 2017-2020, joten Itä-Uudenmaan eri johtajat tulivat samalla tutuksi. Minulla on hyvä kyky ymmärtää hallintoa mutta myös kehittää ja parantaa sitä.
Itä-Uusimaa is back!
Olen myös voimakkaasti tehnyt töitä Itä-Uudenmaan puolesta sen ajan kun olen ollut politiikassa mukana. Olen vaikuttanut Uudenmaan liitossa sen puolesta että teitä ja rautateitä tuli mukaan maakuntakaavaan jotka muuten olisi tullut unohdetuksi. Olen myös koko ajan yrittänyt olla mukana kehittämässä omaa kotikuntaani mutta myös Itä-Uuttamaata kokonaisuutena. Olin mukana politiikassa silloin kun Itä-Uudenmaan maakuntaliittoa ajettiin alas ja olen nyt iloinen että meille suodaan mahdollisuus taas tehdä yhteistyötä Itä-Uudellamaalla, mutta tällä kertaa sosiaali- ja terveyshuollon palveluissa sekä pelastuspalveluissa. Itä-Uusimaa is back! Tämä nykyinen sote-uudistus ja malli on paljon parempi kuin edellisen hallituksen malli, missä olisimme olleet osa isoa Uuttaamaata. Siinä mallissa meillä Itä-Uudellamaalla ei olisi ollut mitään sanomista. Nyt meillä on mahdollisuus tehdä palveluita meille itsellemme. Tämä malli ei ole mitenkään täydellinen, mutta ainakin parempi kuin edelliset mallit.
Olen saanut olla mukana päättämässä sosiaali- ja terveyshuollon sekä pelastuspalveluista kuntapolitiikassa ja ollut näiden kanssa tekemisessä koko poliittisen urani aikana. Nämä palvelut on kuulunut kunnan tärkeimpiin tehtäviin, mikä tarkoittaa että ne tulee olemaan tärkeitä myös uusissa hyvinvointialueissa. Ihmisten hyvinvointi riippuu näistä palveluista. Kunnille tulee olemaan haastavaa päästä irti näistä palveluista kun taas hyvinvointialueelle tulee olemaan haasteena tuottaa palvelut niin hyvin että kunnat ja asukkaat luottavat niihin ja että kukaan ei aloita liikaa ”kotiinpäin vetämistä”.
Hyvinvointialueella on paljon kehitettävää sosiaali- ja terveydenhuollossa, mutta meidän pitää kehittää, eikä hajottaa
On tärkeää että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, tuttavallisemmin sote-uudistus ei näy asukkaille ja ihmisille, vaan kaikki tarvittavat palvelut saadaan niin kuin ennenkin kun niitä tarvitaan. Hyvinvointialueella on paljon kehitettävää sosiaali- ja terveydenhuollossa, mutta meidän pitää kehittää, eikä hajottaa. Varsinkin pienissä kunnissa alueella on pelko siitä että ne vähäiset palvelut jotka on ollut tähän asti häviää isoimpiin keskuksiin, meidän tapauksessa Porvooseen. Tämä ei saa tapahtua! On paljon palveluja jotka tulevaisuudessakin pitää olla lähipalveluja. Meidän pitää kehittää palveluja lähellä ihmisiä, varsinkin tavallisimmat sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut jotka käytetään usein pitää olla lähellä sinua. Erikoispalvelut jotka käytetään harvemmin voi tarvittaessa keskittää. Kun ajattelee nykyiset ilmastotavoitteet sekä yhteiskuntataloudellisesti niin ei ole järkevää että esimerkiksi lapinjärveläiset, liljendalilaiset, myrskyläläiset, sipoolaiset tai paippilaiset pitäisi ajaa Porvooseen saadakseen perusterveydenhuollon palveluita joka voisi tuottaa lähellä ihmistä. Miksi esimerkiksi 50 ihmistä ajaisi yhteen suuntaan kuin 1-3 hoitajia voisi ajaa lähemmäs niitä jotka tarvitsevat hoitoa.
Hoitopalvelut pitää olla lähellä sinua.
Tärkeintä on kuitenkin kehittää palveluja. On nykypäivänä mahdollista ottaa vastaan sekä hoitaa potilaita etänä digitaalisesti. Tämä on tärkeä askel siihen suuntaan että sinun ei tarvitse liikkua kun olet sairaana, vaan lääkäri voi tulla käymään luonasi tekniikan kautta. Tämä hoitomuoto pitää kuitenkin käyttää ihmisen ehdoilla, eli potilas ja käyttäjä pitää olla sinut tekniikan kanssa. Jos et ole sinut tekniikan kanssa niin tämä saattaa tehdä enemmän stressiä ja haittaa, joten emme voi pakottaa ihmisiä käyttää palveluja. Toinen kiinnostava kehitys on liikkuvia vastaanottoja ja näissä näen paljon kehitettävää. Nämä ovat esimerkiksi auto jossa on hoitotila tulee kotikylään, lähemmäs asukkaita, jossa hoitaja pystyy tekemään helpompia ja lievempiä hoitotoimenpiteitä sekä hoitoarvioita. Hoitopalvelut pitää olla lähellä sinua.
Näiden yleisten ajatusten lisäksi minulla on joitakin erityisiä asioita mitä haluan nostaa vaaleissa.
Vanhustenhuolto
Olen saanut olla mukana kehittämässä vanhustenhuolto Lapinjärvellä kun toimin kunnanhallituksen puheenjohtajana. Me kehitimme Lapinjärvellä vanhustenhuollosta ihmislähtöiseksi, eli lähdettiin ihmisestä kun kehitettiin geriatrisen hoidon ja kotipalvelut, palveluasumisen sekä tehostetun palveluasumisen. Tämä kuulostaa jotenkin ainoalta tavalta kehittää hoitopalveluita, mutta asia ei ole lainkaan niin. On tärkeää että ihmiset saavat asua kotona niin kauan kun ne siihen pystyvät ja haluavat ja tuntevat olonsa turvalliseksi siellä. Sitten kun tulee vastaan se että ei enää pysty asumaan kotona niin pitää olla erilaisia palveluasumismuotoja tarjolla, missä voi taas tuntea itsesi turvalliseksi ja kotoisaksi. Joillekin muutos tapahtuu askeleittain ja joillekin muutos tapahtuu nopeasti. On kuitekin tärkeää että palvelut löytyy sieltä missä niitä tarvitaan. Minusta on myös tärkeää että on palveluasuntoja lähellä sinua, myös pienimmillä paikkakunnilla. Jos olet koko ikäsi asunut yhdessä paikassa en näe että on järkevää että pakotetaan muuttamaan toiselle paikkakunnalle viimeisinä vuosina.
Lähipalvelut
On paljon palveluja ja hoitoa hyvinvointialueella joka meidän pitää tuotta lähipalveluina lähellä sinua. Ei ole tarkoituksenmukaista että pitäisi matkustaa pitkiä aikoja päästäkseen perustervudenhuollon palveluille. Meidän pitää pyrkiä siihen että on sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteitä on jokaisessa kunnassa Itä-Uudellamaalla. Tämän lisäksi meidän pitää tuntea meidän asukkaamme ja tietää mitkä palvelut tarvitaan eniten millä paikkakunnalla ja pyrkiä sillä tavalla tuottaa oikeat palvelut oikeaan aikaan. Voimme esimerkiksi avata väliaikaisia toimipisteitä ja hoitotiloja hoitaakseen asukkaita paikallisesti kylissä. Tässä tulee kehitys myös mukaan. On tärkeää että pystymme tuottamaan tavalliset palvelut, mutta jotta me pystymme selviämään tulevaisuuden haasteista niin tarvitsemme vähän uusia ajatuksia myös palveluidentuottamisessa. Meidän pitää jatkossakin tarjota perheneuvolapalveluja lähipalveluna. Hammashuolto, perusterveydenhuolto sekä kouluterveydenhuolto pitää myös olla lähipalveluina.
Kouluterveydenhuolto
Kouluterveydenhuolto, sisältäen kouluterveydenhoitajat sekä koulukuraattorit siirtyvät sote-uudistuksen myötä hyvinvointialueille. On elintärkeää että me hyvinvointialuella olemme tarkkoja siitä että tämä yhteys hyvinvointialueen henkilöstön sekä kouluterveydenhuollon että kuntien opetushenkilöstön välillä toimii. Näemme jo tänään että meidän lapset ja nuoret kouluissa voivat huonommin koko ajan ja että paine nuorille kasvaa. Koronapandemia on myös pahentanut tilannetta edelleen, koska etäopetus ei toimi kaikille. On tärkeää että integraatio koulun ja kouluterveydenhuollon välillä toimii. Kouluterveydenhoitajat sekä kuraattorit täytyy olla aktiivinen osa koulua ja tulee voida tukea ennaltaehkäisevää työtä, esimerkiksi koulukiusaamisen estämisessä. Jokainen nuori joka joutuu yhteiskunnan ulkopuolelle on yhteiskunnalle kallista, mutta yksilölle ja perheille vielä kalliimpaa. Meidän tulee tehdä kaikkemme että tämä yhteys koulujen ja hyvinvointialueen välillä toimii!
Pelastuspalvelut
Pelastuspalvelut, eli palokunnat ja ambulanssit, on erittäin tärkeä osa sote-uudistusta, joka joskus jää uudistuksessa varjoon. Itä-Uudellamalla pelastuspalvelut on erityisen tärkeitä kun meillä on Sköldvikin jalostamo Porvoosa, Sköldvikin satama sekä ydinvoimala Loviisassa. Näissä voi tapahtua suuronnettomuuksia, mikä tarkoittaa että pelastustoimella pitää varautua riskeihin. Näiden lisäksi valtatie 6 ja valtatie 7 menee alueen läpi. On tärkeää että pelastuspalvelut tekevät ennaltaehkäisevää työtä suuronnettomuuksia varten ja että on valmius hoitaa jos tapahtuu onnettomuus. Pelastustoimella on tehtävänä estää onnettomuukisa, ylläpitämään valmiutta sekä tarvittaessa hoitaa sammutus- ja pelastustehtäviä. Me toivotaan varmaan kaikki ettei pelastuspalveluita tullaan tarvitsemaan, mutta jos niitä tarvitsee niin ne pitää olla nopeasti paikalla. Siksi on tärkeää että pelastuspalveluilla, myös tulevaisuudessa, on hyvä resurssit ja pystyvät ylläpitämään valmiutta että tulee nopeasti paikalle koko Itä-Uudenmaan alueella. Pitää olla palokuntia, sopimuspalokuntia sekä ambulansseja jotta apu on saatavilla koko Itä-Uudellamaalla kun sitä tarvitaan. Meillä pitää tulevaisuudessakin olla vapaapalokuntalaisia jotka täydentävät palveluja siinä missä niitä tarvitaan. On myös tärkeää että paloasemat alueella on hyvässä kunnossa ja tarkoituksenmukaisia.
Sosiaalipalvelut
Sosiaalipalvelut on myös osa sote-uudistusta joita helposti unohdetaan. Puhutaan paljon terveydenhuollon kustannuksista sekä pelastuspalveluiden kustannuksista mutta sosiaalipalveluiden kustannukset jäävät vähän varjoon. Paljon siitä työstä jotka tehdään sosiaalipuolella on ennaltaehkäisevää ja hoitavaa työtä. Sosiaalipalveluihin kuuluu Sosiaalityö ja sosiaaliohjausm Sosiaalinen kuntoutus, Perhetyö, Kotipalvelu ja kotihoito, Omaishoidon tuki, Asumispalvelut, Laitoshoito, Liikkumista tukevat palvelut, Päihde- ja mielenterveystyö, Kasvatus- ja perheneuvonta sekä Lapsen ja vanhemman välisten tapaamisten valvonta. Nämä ovat paljon ennaltaehkäisevää palvelua ja hoitoa jotta ihmiset eivät sairastuisi pahemmin ja joutuisi sairaalaan hoitoon. Nämä ovat tärkeä osa uudistusta ja tarvitsevat oman osansa resursseja. jos me säästetään näissä niin meille tulee myöhemmin isompi laskua sairaalahoidosta.